WAT IS EEN FAMILIEOPSTELLING?

En waarom is dit zo belangrijk om eens uit te gaan zoeken?

Ga op zoek naar een aantal poppetjes die jezelf en je familie kunnen verbeelden. Kies in elk geval je ouders en/of verzorgers, grootouders en broers en zussen en (als je die hebt) je partner en kinderen. Maar misschien zijn er nog andere mensen die je graag wilt meenemen.

Welke problemen ervaar jij nu of nog steeds in je leven?


Kun je slecht nee zeggen, hang je vaak de clown uit of ben je meestal degene die alles regelt?

Familieopstellingen kunnen inzichtelijk maken hoe dat komt en je helpen inzicht te krijgen in je relaties. Therapeut Gerrie Reijersen van Buuren legt uit hoe je hiermee zelf aan de slag gaat, zie link hieronder.

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/zo-maak-je-je-eigen-familieopstelling/

De familieopstelling van Dienie Kars

 (dd. 31-07-2022)

De mensen in mijn omgeving die mij mede gevormd hebben als Waarheidsvinder, Blogger en Vrijheidsstrijdster ❤️

Welke factoren in mijn leven zijn nu medeverantwoordelijk die mij maakten wat ik nu ben? Ik ben hier heel openhartig in en heb hieronder een Familieopstelling gemaakt van mijn directe familieleden en dierbaren in mijn leven.

Of hebben wij van tevoren al onze blauwdruk bepaald wat wij in deze tijd in ons Aardse leven zouden gaan doen? Voor veel mensen nog een dingetjes denk ik om te onderzoeken.

Mijn conclusie tot nu toe: "Ieder huisje heeft zijn eigen kruisje!"

Vraag: Zoek jij je eigen kruisje weer op wanneer alle kruisjes op een hoop zijn gegooid?

Ik wel... En jij?

Moeilijke vraag voor jou?

Here we go!

FAMILIEOPSTELLING

Mijn Oma (moeder van mijn moeder)

Mijn Oma was een hele lieve vrouw met een warm en goed hart. Ze trouwde op latere leeftijd met mijn Opa. Mijn moeder werd geboren toen haar moeder (mijn Oma) 38 jaar oud was. Mijn Oma was een echte stadse en kon maar moeilijk wennen op het platteland. Voordat ze met mijn Opa trouwde woonde ze in Assen. Haar vader werd geboren als een onechtelijk kind.

Mijn Opa (vader van mijn moeder)

De vader van mijn moeder was al wat ouder en kon erg driftig zijn. Mijn Opa heb ik nooit gekend, want hij stierf reeds een paar jaar eerder, voordat ik werd geboren.

Mijn moeder

Mijn moeder was als kind heel erg verlegen, ook toen ze volwassen was. Ze heeft last van narcistische en neurotische trekjes, controledrang en een neiging tot veel vaste patronen. Mijn moeder heeft mij als kind weinig liefde gegeven, zoals een knuffel of een warme omhelzing. Ik heb dat altijd gemist als kind. Dat knuffelen doet ze nog steeds niet. Ze probeert in haar opinie wel zo goed mogelijk voor mij te zorgen wat ze kan missen of wat goed voelt voor haar op dat moment.

Mijn lieve vader

Mijn vader verloor op 3-jarige leeftijd reeds zijn vader (mijn Opa). Mijn vader ontwikkelde zich als een harde werker. Hij had zichzelf veel handvaardigheden aangeleerd en was erg vrijgevig, zonder daar voorwaarden aan te stellen. Mijn vader was een echte vader voor mij, hielp mij altijd waar hij maar kon. Mijn vader zei een fijn leven te hebben gehad, een aantal weken voordat hij stierf. Op zijn sterfdag zei hij: "Voor mij hoeft het zo niet meer". In de avond stierf hij. Mijn vader kreeg, omdat het coronatijdwas) niet het afscheid wat hij verdiende. Er mochten max. 30 mensen aanwezig zijn tijdens de rouwdienst en we moesten toen 1,5 meter uit elkaar blijven zitten. 

Mijn oudste broer

Met mijn oudste broer heb ik geen contact meer sinds eind 2020.

Er is niets uitgesproken vanuit het verleden.

De vrouw van mijn broer (mijn schoonzus) heeft mijn moeder gezegd te zullen breken met de familie Kars. Mijn oudste broer wilde zelf niet aan de telefoon komen, zijn vrouw deed het woord.

Mijn maatschappelijke en financiële problemen vanuit mijn verleden worden nu door zijn jongste dochter en haar man aangewend om mij op social media zwart te maken en door de stront te trekken.

Mijn oudste broer heeft mij twee keer aangerand toen ik dertien jaar oud was. Hij kwam toen bovenop mij liggen toen ik 's avonds op bed lag en vroeg mij het laken weg te halen wat nog tussen ons bevond. Ik hield het laken goed vast, zo hoog mogelijk, daardoor is er gelukkig niets gebeurd. De volgende dag vertelde ik het aan mijn moeder en kreeg toen aan de binnenkant van mijn slaapkamerdeur een haakje op de deur. Mijn vader had hiervoor gezorgd, ze had het voorval aan mijn vader verteld. Mijn moeder wilde dit ook aan mijn Oma vertellen, maar mijn vader vroeg of ze dit wilde verzwijgen voor mijn Oma (haar moeder).

Mijn lieve jongste broer

Mijn jongste broer is op dezelfde dag geboren als mijn Opa, de vader van mijn moeder. Toeval? Ook weet mijn jongste broer dat hij bepaalde gaven heeft en gebruikt die gaven ook. Mijn Opa had ook gaven die hij in zijn leven als veehandelaar inzette om dieren te genezen.

Mijn oom (de broer van mijn moeder)

Mijn oom was erg driftig, ging vreemd en sloeg zijn vrouw (mijn tante) en had seksuele toespelingen met zijn dochter. Ook greep hij zijn dochter een keer in haar kruis en wilde seks met met zijn dochter. Zijn excuus was dat als andere mannen dat mochten hij dat ook mocht.

Mijn oom deelde twee keer mee in de erfenis van mijn Oma, ten kostte van mijn eigen moeder. Toen ik mij dat realiseerde heb ik afscheid van hem genomen.

Mijn neef

Mijn neef kan ook erg driftig zijn en steekt liever zijn hoofd in het zand wat er over zijn vader wordt gezegd. Mijn neef ging weleens douchen met zijn eigen dochter. Dat is alleen een vaststaand feit. Verder is hier bij mij niets over bekend. Alleen bij grote problemen in zijn leven gaat mijn neef, volgens zijn zus (mijn nicht), haar bezoeken. Dit zou hij weleens vaker mogen doen, zijn neus laten zien bij zijn zus.

Niet alleen in Slechte Tijden, maar ook in Goede Tijden een bezoekje afleggen.

Mijn lieve nicht

Mijn nicht heeft een ongelukkig lichaam, waarmee ze is geboren. Mijn tante is ook zo geboren. Door haar ongelukkige lichaam heeft mijn nicht veel pijn en beweegt zich daardoor een stuk moeilijker in haar leven.

Op 30-07-2022 schreef mijn nicht het volgende over haar vader en moeder:

"Fb vraagt waar ik aan denk. Dat is vrij eenvoudig. Ik denk aan mijn moeder. Tevens denk ik aan mijn vader die mijn moeder in elkaar sloeg, vreemd ging en ook zijn handen niet van mij af kon houden.

Destijds MOEST ik mijn mond houden van 'papa'....

Er zijn nog steeds mensen die met hem weglopen 😂😂😂"

Mijn lieve tante (die getrouwd was met de broer van mijn moeder)

Deze tante was als een tweede moeder voor mij. Ik logeerde daar graag en vaak in mijn kinderjaren en ook op latere leeftijd at ik een tijd lang elke week bij haar thuis, toen ik met mijn neef (haar zoon) naar dansles ging. Ondanks haar moeilijke leven met mijn oom bleef ze altijd positief in het leven staan. Ik bezocht haar een keer in haar eigen woning, op latere leeftijd, samen met mijn moeder. We haalden toen veel herinneringen op. Ben nu erg blij dat ik haar toen heb bezocht. Ze stierf enkele jaren geleden. Emotioneel had ik het er erg zwaar mee, het was ook een stuk van mijn leven wat gestorven was.

Mijn tante (de zus van mijn vader)

De zus van mijn vader was erg negatief, altijd pijn en vond zichzelf erg zielig omdat haar man zo vroeg was gestorven. Ze voelde zich erg eenzaam en liet dat vaak merken in de gesprekken. Ik heb toen afscheid van haar genomen toen ik begin twintig was. Ze heeft euthanasie laten plegen, omdat bij haar longkanker was gediagnoseerd. Hoewel ze nog niet zo heel veel klachten daarvan had wilde ze er een eind aan maken. Dit mede waarschijnlijk omdat haar dochter eerder aan kanker was overleden. Wilde ze dit niet haar enige zoon aandoen die nog over was van haar gezin.

Mijn lieve huidige partner (man)

Mijn huidige partner neemt mij zoals ik ben. Het is een hele lieve, zachte en rechtvaardige man die zelf ook veel heeft meegemaakt in zijn leven. Zijn eigen vrouw ging er met zijn eigen broer vandoor. Mijn partner verloor zijn woonhuis en zijn pand door verschillen in opvattingen van de bankenwereld en mijn partner. Ondanks dat ik geen makkelijk mens ben, omdat ik een duizendpoot ben, slaat mijn partner zich er goed doorheen. Tot nu toe laat hij mijn 'ding' doen en laat hij mij vrij in mijn doen en laten.

Maak nu jouw eigen Familieopstelling


Hieronder zie je 17 vragen die je jezelf kunt stellen.

Als je klaar bent met de poppetjes neerzetten, beantwoord dan de onderstaande vragen. Je mag bij het beantwoorden van de vragen gaan schuiven met poppetjes om te kijken wat dat met jou en de verhoudingen doet.


 1. Wat valt je op?
 2. Ben je iemand vergeten?
 3. Wie staat er het dichtst bij je?
 4. Wat maakt dat je denkt dat die persoon daar staat?
 5. Wat betekent dat voor jou?
 6. En wat betekent het voor die persoon? Wil die persoon daar staan?
 7. Is dat ook met die persoon te bespreken?
 8. Wie staat er het verst van je vandaan?
 9. Zou die persoon zichzelf daar ook neerzetten?
 10. Wat betekent het voor jou dat dit familielid daar staat?
 11. Wat betekent het voor degene die het verst van je af staat om daar te staan?
 12. Zou je dichter bij deze persoon willen staan? Of die persoon bij jou?
 13. Is dat te bespreken?
 14. Wat betekenen de kijkrichtingen van je familieleden?
 15. Wat raakt je en zet je het meest aan het denken als je naar je eigen positie in de familie kijkt?
 16. Wil je de plek die je jezelf hebt gegeven in je gezin van herkomst ook zo houden of zou je het anders willen?
 17. Met wie zou je daarover kunnen beginnen te praten? Kun jij als volwassene initiatief nemen om de relatie die jij graag wilt met je familie te bespreken? Kun je je uitspreken over wat je familie betekent voor je, of wat je graag anders ziet?

Wat is een familieopstelling eigenlijk?


Bij een klassieke familieopstelling, zoals eind vorige eeuw uitgedacht door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger, zet iemand in een therapeutische sessie personen die zijn familieleden moeten voorstellen en zichzelf neer in een tableau vivant.

Daardoor kunnen er nieuwe inzichten ontstaan over bepaalde patronen, en niet direct zichtbare verhoudingen en knelpunten tussen personen opeens zichtbaar en voelbaar worden. En door dingen te verschuiven in de opstelling, kunnen de verhoudingen veranderen, oude wonden helen en openingen ontstaan naar een andere toekomst. Voor deelnemers is het vaak een intense ervaring.

In relaties tussen mensen gaat het eigenlijk altijd om de balans tussen geven en ontvangen, vertelt Gerrie Reijersen van Buuren. 'Als die balans goed is en er is wederzijdse belangstelling, dan geeft een relatie je energie. Maar heb je het idee dat jij altijd meer geeft dan krijgt, dan gaat dat op den duur schuren.'

De wortels van hoe we ons in relaties opstellen, liggen volgens Reijersen van Buuren in onze jeugd. 'Misschien was er thuis veel ruzie en reageerde je daarop door het zonnetje in huis te zijn. Dan is de kans groot dat je dit in je volwassen relaties blijft doen. Je hebt geleerd om je minder blije kanten te verbergen, maar daardoor krijg je het gevoel dat je niet echt wordt gezien. Dat maakt de balans scheef.'

Je hebt niet per se echte mensen nodig om zo'n gezinsopstelling te doen. Systeemtherapeuten gebruiken tegenwoordig ook poppetjes om familieverhoudingen inzichtelijk te maken. Contextueel therapeut Gerrie Reijersen van Buuren ontwikkelde als een van de eersten een 'poppetjestherapie' die ze in een-op-eensessies doet, en dacht met ons mee over deze oefening.

Het doel van een familieopstelling is dat je gaat nadenken over de verbinding met je familie en ruimte gaat voelen om bepaalde relaties te kunnen veranderen en verdiepen. Reijersen van Buuren daagt haar cliënten uit om zich ook te verplaatsen in de anderen. Hoe is het voor je vader om op die plek te staan? Ervaart je zus hetzelfde als jij? 'Mensen gaan vaak dingen voor elkaar invullen: 'hij wil dat toch niet', of 'het interesseert haar niet', terwijl ze dat niet bij de ander checken.

Bron ► https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/zo-maak-je-je-eigen-familieopstelling/

Ode en Dank aan mijn lieve tante ❤️


Ondanks haar moeilijke leven altijd positief gebleven, Chapeau!

Mijn lieve tante (R.I.P.)
Mijn lieve tante (R.I.P.)

Bye for Now ❤️

Dienie Kars

(Waarheidsvinder en Blogger)